Reizigersinformatie voor je vertrek

Geplaatst op:

Maatregelen voor je vertrek

Reis je binnenkort met het vliegtuig vanaf Groningen Airport Eelde? Bereid je dan goed voor. Op de luchthaven zijn een aantal andere regels van toepassing dan dat je van ons gewend bent. Zo willen we samen met de luchtvaartmaatschappijen ervoor zorgen dat je veilig kunt vertrekken naar jouw reisbestemming. 

We brengen je graag op de hoogte van wat je kunt verwachten. Zo ga je goed voorbereid op reis. Onze basisregels op de luchthaven zijn: 

• Houd 1,5 meter afstand;
• Was je handen regelmatig;
• Hoest en nies in je elleboog;
• Blijf thuis als je koorts en/of luchtwegklachten hebt;
• Het dragen van niet-medische mondkapje in de terminal is verplicht. Neem er voldoende mee voor je reis;
• Zorg dat je een actuele en ingevulde gezondheidsverklaring bij je hebt;
• Houd je aan de regels die door de luchthaven worden aangegeven. 

Mondkapjes
Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht in onze terminal en in onze vertrekhal, voor iedereen vanaf 13 jaar. Zonder mondkapje kunnen we je helaas geen toegang verlenen tot onze openbare ruimtes. In geval van nood is het mogelijk om op de luchthaven een mondkapje aan te schaffen. Het wordt aangeraden om een mondkapje niet langer dan 4 uur te dragen. 

Gezondheidsverklaring
Het tonen van een ingevulde gezondheidsverklaring is verplicht. Vul deze vooraf thuis in, print hem uit en neem hem mee bij je reisdocumenten. De gezondheidsverklaring is noodzakelijk voor iedere reiziger; ook kinderen moeten een ingevuld formulier bij zich dragen. Zonder gezondheidsverklaring heb je geen toegang tot de terminal en het vliegtuig. Je kunt het formulier hier downloaden.

Hygiëne
Op verschillende plekken vind je desinfectiestations voor je handen. Tussen elke vlucht wordt extra schoongemaakt om besmetting via oppervlakten te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Lees vooraf de veel gestelde vragen. Zo ga je goed voorbereid op reis.

Maatregelen binnenkomst Nederland

Vanaf 8 augustus gelden er nieuwe maatregelen voor inkomende passagiers. 

  • Reis je vanuit een EU- of Schengenland naar Groningen Airport Eelde? Kijk dan op Nederlandwereldwijd.nl wat het reisadvies is van het land of gebied waar je vandaan reist. Heeft het land een geel of oranje reisadvies? Dan ben je verplicht een herstelbewijs of een vaccinatiebewijs te laten zien, dit kan via de DCC (Digitale Corona Certificaat) app. Heb je geen herstel- of vaccinatiebewijs dan dien je een negatieve testverklaring te laten zien. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een antigeen test maximaal 24 uur. 
  • Voor niet EU-inwoners geldt: je dient altijd een negatieve testverklaring te laten zien. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een antigeen test maximaal 24 uur. ​​​​

Reis je van buiten de EU naar Nederland, dan geldt het volgende:

  • Voor EU-inwoners: Heeft het land een geel of oranje reisadvies? Dan ben je verplicht een herstelbewijs of een vaccinatiebewijs te laten zien, dit kan via de DCC (Digitale Corona Certificaat) app. Heb je geen herstel- of vaccinatiebewijs dan dien je een negatieve testverklaring te laten zien. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een antigeen test maximaal 24 uur. Kijk naast de kleurcode van het reisadvies ook naar het risiconiveau van het land waar vandaan je vertrekt naar Nederland. Voor hoge risiconiveaus gelden aanvullende maatregelen. Meer hierover lees je op Rijksoverheid.nl.
  • Voor niet EU-inwoners: Heeft het land een geel of oranje reisadvies? Dan dien je altijd een negatieve testverklaring te laten zien. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een antigeen test maximaal 24 uur. Voor alle zeer hoog risicogebieden geldt: je dient een negatieve testverklaring te laten zien en je moet verplicht in quarantaine. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een antigeen test maximaal 24 uur.

RIVM-maatregelen

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus worden nauwlettend gevolgd door Groningen Airport Eelde. We volgen de procedures en adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD.  De meest actuele informatie over het virus kan je volgen op de RIVM-website. Wil je meer weten over reizen in deze coronatijd in Europa, check dan deze link op Nederland Wereldwijd.

Vragen over jouw reis van of naar Groningen Airport Eelde

Heb je vragen over je toekomstige reis van of naar Groningen Airport Eelde?
Dan adviseren wij de website van de airline en/of touroperator waarmee je vliegt in de gaten te houden voor actuele informatie:
Corendon
- Tui
- Green Airlines
- Blue Islands

Als je via een reisbureau of reisorganisatie geboekt hebt, adviseren wij je rechtstreeks contact op te nemen met de airline. 

Richtlijnen mondkapje per luchtvaartmaatschappij

Green Airlines / German Airways: alle passagiers vanaf zes jaar moeten een medisch mondkapje dragen aan boord. FFP2 met de standaard KN95/N95 of een chirurgisch mondkapje zijn verplicht.

Corendon: alle passagiers vanaf zes jaar moeten een mondkapje dragen aan boord.

TUI: vanaf zes jaar ben je verplicht om een mondkapje te dragen aan boord. Ook als je gevaccineerd bent tegen COVID-19 blijft een mondkapje verplicht. Mondkapjes met een ventiel zijn niet toegestaan. Passagiers met zichtbare verkoudheidsklachten en koorts worden niet aan boord gelaten

Faciliteiten luchthaven

Het luchthavenrestaurant Bites & Flights is gedurende vertrektijden- en aankomsttijden van passagiersvluchten geopend. Het restaurant volgt de regels die vanuit het RIVM zijn opgesteld; dit betekent bijvoorbeeld dat er plek is voor een beperkt aantal gasten en dat er bepaalde voorwaarden gelden om gebruik te maken van de faciliteiten van het restaurant.
De Airportshop is tevens geopend tijdens de vertrektijden- en aankomsttijden. 

Parkeerreservering gratis wijzigen of annuleren

Reizigers waarvan de reis geannuleerd is en een parkeerplek hebben gereserveerd kunnen deze kosteloos annuleren of wijzigen. Via parkeren.groningenairport.nl kun je de boeking wijzigen of annuleren.