NXT Airport

NXT Airport - Groningen Airport Eelde

Dat de luchtvaart moet innoveren en verduurzamen, is duidelijk. Voor ons en voor volgende generaties.

Groningen Airport Eelde is daarom gestart met haar programma NXT Airport. Dit programma is gebouwd op vier pijlers:

  • Duurzaamheid
  • Energie
  • Innovatie
  • Educatie

NXT Airport is een living lab omgeving voor bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Een unieke en hoogwaardige testlocatie voor diverse projecten rondom deze vier belangrijke thema’s.

Educatie: de luchthaven als plek om te leren

Groningen Airport Eelde leent zich bij uitstek als proeftuin en broedplaats voor innovatie. De luchthaven is klein, beveiligd, flexibel en kent korte lijnen. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden om onderzoek te doen en te testen. De luchthaven werkt met vele (regionale) partners waarmee diverse samenwerkingsclusters zijn ontstaan, waaronder de NXT Airport Campus. Dit heeft er in korte tijd bijvoorbeeld toe geleid dat 120 MBO studenten van Noorderpoort en Alfa College op Groningen Airport Eelde een unieke leer-werkplek hebben gevonden.

Innovation & Sustainability: luchtvaart van de toekomst

Onder de paraplu van NXT Airport lopen projecten op het gebied van elektrisch vliegen, een emissie loze grondoperatie, onbemand vliegen, XVR, onderwijs en groene energie. De luchthaven ontwikkelt zich daarmee onder meer tot een energie-hub: met haar 22MW grote zonnepark als springplank werkt de luchthaven met partners aan elektrolyse en opslag van energie. Een toonaangevend project is ‘’GRQ Hydrogen Valley Airport’’; de realisatie van een compleet waterstof-ecosysteem op de luchthaven. Van productie van groene waterstof tot gebruik hiervan door derden en de luchthaven zelf. Bekijk hieronder de animatie.

Eerste operationele hub voor luchtvaarttaxi's

Groningen Airport Eelde wordt de eerste operationele luchthaven voor elektrische luchtvaarttaxi’s van Electron Aviation. Het bedrijf heeft aangegeven om vanaf 2026 te starten met de exploitatie van de luchttaxidienst vanaf Groningen Airport Eelde.

De vluchten van de luchttaxidienst worden uitgevoerd met het volledig elektrische Electron 5-vliegtuig, dat ruimte biedt aan maximaal vier passagiers. De luchttaxi’s geven een mogelijkheid om binnen een straal van 750 km rondom Groningen Airport Eelde te worden vervoerd. Denk hierbij aan bestemmingen zoals Kopenhagen, Frankfurt, Hannover, Londen en Parijs. Het brengt ons een stap dichterbij het realiseren van emissievrij vliegen voor het grote publiek.

Meer weten?

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het NXT Airport project? Schrijf je in via onze nieuwsbrief. 

Aanmelden NXT-nieuwsbrief