Zonnepark Groningen Airport Eelde

Op Groningen Airport Eelde is een zonnepark gerealiseerd door GroenLeven. Het zonnepark is aangelegd het middenterrein van de luchthaven: tussen start- en taxibaan en het platform. Er zijn in totaal 63.196 zonnepanelen geplaatst, die een totaal vermogen van 21,9 MW leveren. Hiervan kunnen ongeveer 6.200 huishoudens van stroom worden voorzien. 

Ook is er een overkapte doorgang gebouwd: vanaf de terminal naar het platform waar de vliegtuigen staan opgesteld. Op de doorgang zijn zonnepanelen geplaatst waarmee Groningen Airport Eelde haar eigen stroom gaat op wekken. De luchthaven wordt hierdoor zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.

Impressie zonnepark Groningen Airport Eelde

Uniek project

De aanleg van het zonnepark op het middenterrein is een uniek project. Het is voor het eerst ter wereld dat op deze manier een zonnepark wordt gerealiseerd. Ook is het project uniek omdat er specifieke voorwaarden worden gesteld aan de realisatie, vanwege de veiligheidseisen waarmee een luchthaven van doen heeft. Zo is het slechts 1x per dag mogelijk om materialen aan te voeren naar de locatie op het middenterrein. 

Bovendien is de aanwezigheid van een zonnepark een belangrijke stap in de verdere vergroening van de luchthaven. De luchthaven vindt het belangrijk om de laatste ontwikkelingen op dit gebied te volgen en te kijken hoe wij als luchthaven hier een bijdrage kunnen leveren. 

Overkapte doorgang

Vanaf de terminal is er een overkapte doorgang naar het platform aangelegd. Zodat passagiers droog van en naar hun vliegtuig kunnen lopen. Op het dak van de doorgang zijn zonnepanelen geplaatst. Met de zonnepanelen die op de doorgang worden geplaatst kan Groningen Airport Eelde straks haar eigen stroom opwekken. Hierdoor is de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.

Fotoalbum Zonnepark

Veelgestelde vragen over het zonnepark

Op onze speciale pagina kunt u antwoorden vinden op de veelgestelde vragen rondom zonnepark Groningen Airport Eelde.

Bekijk de veelgestelde vragen

Contact

Heeft u een vraag of opmerkingen over zonnepark Groningen Airport Eelde? Dan kunt u contact met ons opnemen via info@gae.nl