Misschien denk je bij Kreta als eerste aan mooie stranden en badplaatsen zoals Chersonissos. Maar ook als cultuurliefhebber zit je helemaal op je plek op dit eiland. Op verschillende plekken op Kreta aanschouw je gebouwen die honderden jaren oud zijn en wandel je langs authentieke plekken. Wij vertellen je in dit blog meer over onze 5 favoriete historische bezienswaardigheden op Kreta. Krijg jij hiervan al zin in een vakantie naar Griekenland?

1. Het fort van Rethymnon

Rethymnon is een stad die historie ademt. Het is daarom heerlijk om door deze Middeleeuwse stad te dwalen. Maar als er één historische bezienswaardigheid is die je gezien moet hebben dan is het wel het fort. Van buiten is het fort prachtig om te zien, maar eigenlijk draait deze plek vooral om het uitzicht. Voor slechts vier euro kun je het fort van binnen bekijken en genieten van een panoramisch uitzicht over de stad Rethymnon.

2. Hiken door de samariakloof

Een historische bezienswaardigheid combineren met natuur? De Samariakloof is de plek op Kreta waar je moet zijn. Deze kloof ontstond miljoenen jaren geleden en is daarom met recht historisch te noemen, maar sinds 1962 is het ook een nationaal park. De Samariakloof is in totaal 16 kilometer lang en je kunt de hele route te voet afleggen. Pittig is de route zeker want je wandelt het grootste gedeelte door smalle kloven en blijft klimmen en dalen. Ben je geen getrainde wandelaar? Dan kun je ook kiezen voor een gemakkelijkere route, die je enkel langs de highlights leidt. Dé absolute highlight is de IJzeren Poort, dit is het smalste deel van de kloof. De wanden liggen op de punt maar vier meter van elkaar vandaan.

3. Bezoek het Arkadi Klooster

Een bezoek aan het Arkadi Klooster mag zeker niet ontbreken op jouw to do lijst tijdens je vakantie op Kreta. Dit is namelijk het oudste klooster van het eiland en deze historische bezienswaardigheid kent een rijke historie. In het verleden vond in dit klooster een veldslag plaats. De lokale bevolking kwam toen in opstand tegen de Turkse invasie.

Je kunt het Arkadi Klooster dagelijks bezoeken. Het ligt op zo’n 20 kilometer afstand van Rethymnon. Tip: bezoek het klooster vroeg in de ochtend om drukte te vermijden.

4. Knossos

Niet één historische bezienswaardigheid, maar een stad vol met bezienswaardigheden die uit het Bronzen Tijdperk stammen. Knossos is de grootste site uit het Bronzen Tijdperk en geruchten gaan zelfs dat het de oudste stad in Europa is. Je begrijpt dat dit een must see is voor iedere cultuurliefhebber die vakantie viert op Kreta.

In Knossos val je van de ene verbazing in de andere en wil je echt alles vastleggen op beeld. Van de troonzaal tot aan de graftombes en het fort dat later dienst deed als gevangenis. Er zijn ook nog overblijfselen van tempels te vinden, met rode pilaren en stenen muren met muurschilderingen. Wat een plaatje!

5. Varen naar het onbewoonde eiland Spinalonga

Eilandhoppen op Kreta en een dag doorbrengen op Spinalonga. Spinalonga staat ook wel bekend als het lepra eiland, en die naam dankt dit eiland aan zijn rijke historie. Vanaf 1903 werden inwoners van Kreta die leden aan lepra, verbannen naar dit eiland. Nu is Spinalonga onbewoond, maar echt een bezoek waard door de historische bezienswaardigheden die hier te vinden zijn. Een absolute aanrader is het Venetiaanse fort dat net boven het dorp ligt waar de leprapatiënten verbleven.

Ben je enthousiast geworden en wil je deze historische bezienswaardigheden op Kreta met eigen ogen bewonderen? Boek dan een vlucht en verblijf op Kreta!