Zo maak je de mooiste vakantiefoto's

Als je op vakantie bent wil je dit natuurlijk vastleggen en dit kan gewoon met je telefoon. Maar hoe maak je leuke en verrassende vakantiefoto’s? Ontdek de fotograaf in jou en maak aan de hand van deze tips mooie herinneringen voor later!

Gebruik een laag perspectief

Maak gebruik van het zogenaamde kikvorsperspectief. Dit betekent dat de fotograaf een lager standpunt aanneemt dan het onderwerp van de foto, bijvoorbeeld je reisgenoot. Hierdoor lijkt het dat je reisgenoot groter is dan in werkelijkheid zo is. Het levert een vertekend beeld op en dat is interessant om naar te kijken.

Foto's gemaakt vanuit een laag perspectief
Foto's gemaakt vanuit een laag perspectief

Maak gebruik van silhouetten

Als je op vakantie bent zie je vast genoeg zonsondergangen. Wat je normaal nooit zou doen is tegen de zon in fotograferen, maar nu juist wel! Als je een foto maakt terwijl de zon ondergaat heb je een prachtige achtergrond met jouw reisgenoot als vorm op de voorgrond. Er zijn geen details te zien, maar het totaalbeeld is erg bijzonder.

Silhouet met zonsondergang
Silhouet met zonsondergang

Gebruik een voorgrond

Om een foto meer diepte te geven kun je gebruik maken van een voorgrond. Dit is iets wat je in je fotokader op de voorgrond zet, wat niet het onderwerp is. De voorgrond wordt onscherp en daardoor krijgt de foto een extra dimensie. Tegenwoordig hebben veel telefoons een goede camera en kan je camera het verschil tussen dieptelagen in de foto zien. Je camera maakt de voorgrond of achtergrond onscherp. Dit noem je ook wel scherptediepte.

Foto met extra dimensie door gebruik van voorgrond
Tweedimensionale foto door het gebruik van een voorgrond

Koop een waterdicht telefoonhoesje

Gebruik een waterdicht telefoonhoesje voor prachtige vakantiekiekjes. Dit is een hoesje waar je je telefoon ín kan doen, net even wat anders dan de ‘normale’ telefoonhoesjes. Aan het hoesje zit ook een koord, dus je kunt je telefoon dragen als ketting en zo heb je hem altijd bij je. Door middel van dit telefoonhoesje kun je je vakantiefoto’s onder water maken. Hoe vet is dat? Dit hoesje kost rond de acht euro en je hebt er erg veel plezier van!

Genoeg foto's! Maak video's

Vakantiefoto’s zijn leuk voor herinneringen, maar vakantievideo’s zijn eigenlijk nog veel leuker! Voor het maken van een vakantievideo heb je wel iets meer discipline nodig, want er moet net wat meer gebeuren dan bij het maken van foto’s. Er moet namelijk ook nog gemonteerd worden. Monteren klinkt lastig, maar als je er een simpele video van wilt maken is dit goed te doen. Je kan gebruik maken van gratis apps zoals Imovie en Splice of betaalde programma’s zoals Première Pro. Een paar tutorials op YouTube kunnen je hiermee goed op weg helpen.

Maak een timelapse

Timelapse is een functie op je telefoon (of via een app) waarmee je een lange tijdsperiode kan versnellen. Je kan deze functie bijvoorbeeld gebruiken als de zon ondergaat: zet je telefoon ergens neer voor een tijdje (bijvoorbeeld een halfuur) en je drukt de video aan. Vervolgens kun je de video bekijken en zie je dat je maar een minuut videotijd hebt, en de lucht in sneltreinvaart veranderd is. Een leuk extraatje voor in je vakantievideo!

Het maken van een timelapse
Zo maak je een timelapse

Maak gebruik van slowmotion

Op je telefoon (of via een app) kun je ook in slowmotion filmen. Dit betekent dat je een video maakt van een actie, bijvoorbeeld een salto. Je kunt na het opnemen zelf kiezen op welk moment de video vertraagd wordt. Dit geeft een andere kijk op een bepaalde actie en maakt je vakantievideo wat minder eentonig.

Neem een selfiestick mee

In 2014 was de selfiestick een hele hype, dus misschien heb je hem nog wel. Zo niet, dan kun je hem voor ongeveer drie euro kopen. Het voordeel van een selfiestick is dat je armen verlengd worden, dus passen er meer mensen op de foto of video. Daarnaast is dit een goede manier om wat meer van de omgeving te laten zien en kom je zelf ook wat vaker op beeld. 

Een selfiestick als verlenging van de arm
Een selfiestick als verlenging van je arm

Gebruik een stabilizer

Maak je vaker video’s en heb je de smaak te pakken? Dan is een stabilizer een handige tool voor het maken van een goede vakantievideo. Je kunt je telefoon in de stabilizer plaatsen, daardoor worden de trillingen van je handen opgevangen en is het beeld stabiel. Een stabilizer voor je telefoon kost rond de 70 euro, het is dus wel een kleine investering.  

Krijg je al zin om deze tips in de praktijk te brengen?

Bekijk de bestemmingen voor het komende zomerseizoen en laat de fotograaf in je naar boven komen!