De Kanaaleilanden, of op z’n Engels ‘The Channel Islands’, klinkt best ver weg toch? Niets is minder waar want de eilanden liggen langs de Franse kust bij Normandië. Het bijzondere is dat de Kanaaleilanden niet bij Frankrijk horen maar onder Brits bestuur vallen. Na het lezen van deze blog kom je erachter waarom dat zo is en weet je ook welke eilanden je kunt bezoeken tijdens je reis. En wist je al dat je deze zomer vanaf Groningen Airport Eelde kunt reizen? En dat in maar 2 uur?

Historie

Waarom de Kanaaleilanden onder Brits bestuur vallen heeft alles te maken met veroveringen van Engeland in Frankrijk. Bij het terugveroveren van deze gebieden bleven de Kanaaleilanden in Brits bezit. De inwoners hebben vanaf toen, de 11e eeuw, trouw gezworen aan de Britse kroon. De Kanaaleilanden komen aan hun naam doordat ze zich bevinden in het water tussen Engeland en Frankrijk in, wat het Kanaal genoemd wordt.

De Kanaaleilanden zijn een waar paradijs voor natuur- en historieliefhebbers en we vertellen je graag waarom. 

Jersey

Jersey is het grootste eiland van de vijf en gelijk ook het zuidelijkste, meest toeristische en dichtbevolkte eiland. Het is hier altijd gemiddeld een paar graden warmer dan op Guernsey. Er is een warme golfstroom wat voor een prachtige tropische natuur zorgt met veel kleurrijke bloemen. 

Veel van de inwoners van Jersey wonen in de hoofdstad St. Helier. Bij een mooie tocht door de natuur kom je erachter dat de rest van het eiland vrij rustig is. Er zijn speciale Green Lanes aangelegd waar fietsers en voetgangers voorrang hebben, dus maak daar gerust gebruik van! 

Bij een bezoek aan het eiland komt de geschiedenis tot leven bij de War Tunnels, het Elizabeth Castle en de Mont Orgueil Castle. Een bezoek aan het Elizabeth Castle is zeker de moeite waard, maar let op dat je op tijd terug bent! Door het grote verschil tussen eb en vloed komt het pad van en naar het kasteel onder water te staan. Gelukkig kun je altijd nog met een speciaal amfibisch schip aan wal te komen. Wist je dat bij eb Jersey anderhalf keer zo groot is?

Kom genieten van de ongerepte natuur, de dramatische kliffen en kom een drankje drinken bij de gezellige bars. En vergeet vooral niet de populaire, zelf-geteelde kool te proeven bij een van de restaurants!

Het Elizabeth Castle in Jersey

Guernsey

Vlieg je met Blue Islands vanaf Groningen Airport Eelde naar de Kanaaleilanden, dan kom je aan op de luchthaven van Guernsey. Dit is het tweede grootste eiland van de Kanaaleilanden en is geschikt voor natuur-, golf-, wandel- en fietsliefhebbers. Word jij warm van mooie tuinen en prachtige bloemen? Dan ben je hier op het juiste adres. Vooral in het binnenland is de ongerepte natuur te bewonderen en in de dorpen vind je de prachtige tuinen en bloemen. 

Net zoals Jersey heeft Guernsey haar eigen culinaire lekkernijen die je zeker een keer moet proberen. De Guernsey Gàche (brood met gedroogd fruit) en de lokale delicatesse de ‘ormer’ (een bijzonder schelpdier) zijn in trek bij de eilandbewoners. De hoofdstad van Guernsey, St. Peter Port, ligt aan de haven. Hier bevindt zich Le Nautique Restaurant waar je de lekkerste visgerechten tegenkomt. 

Van historische museums bezoeken tot wateractiviteiten, er is van alles te doen op Guernsey. Watersportactiviteiten zoals zeilen, surfen, duiken en zeevistochten zijn aan te raden bij vloed. Een van de mooie natuurverschijnselen waar Guernsey bekend om staat is namelijk het grote verschil tussen eb en vloed. Het verschil is maar liefst 11 meter en dat geeft een onwerkelijk beeld. Bij vloed zijn sommige paden niet meer zichtbaar en bij eb liggen boten droog.

Uitzicht op de haven van Guernsey bij St. Peter Port

Alderney

Neem je verrekijker mee als je eilandhoppend naar Alderney gaat. Op het eiland is een variëteit aan vogels die neerstrijken op de stranden van Alderney. Naast bijzondere vogels staat het eiland ook bekend om haar blonde egels. Ongeveer de helft van de beestjes heeft een zeldzaam gen waardoor ze minder pigment in hun stekels hebben, erg bijzonder om eens te zien.

Naast de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, de Roman Fort en de opvallende zwart met witte vuurtoren heeft Alderney iets bijzonders te bieden. Iets wat de andere vier eilanden niet hebben, namelijk de enige werkende trein op de Kanaaleilanden. Alderney Railway is geopend in 1847 en werd gebruikt voor het verplaatsen van stenen naar de kust. De stenen vormden samen een golfbreker ter bescherming van het eiland. Tegenwoordig wordt de trein gebruikt voor een rit naar de steengroeve aan de andere kant van het eiland, waar de vuurtoren staat. De trein is een must als je naar Alderney gaat, want op deze manier zie je het eiland op een heel andere manier. Om de kans te vergroten gaat er elke zondag een vlucht vanaf Groningen Airport Eelde naar de Kanaaleilanden, dus mis het niet!

Sark

Hoewel je met een vlucht vanaf Groningen Airport Eelde al dicht bij de sterren komt, zie je ze beter op Sark. Op het eiland zijn geen lantaarnpalen te vinden, wat resulteert in het feit dat dit het enige eiland ter wereld is die de Dark-Sky-status heeft verkregen. Doordat er weinig lichtvervuiling is, zie je de wonderlijke sterrenhemel nog beter.  

Bij een bezoek aan Sark ga je een stapje terug in de tijd: naast dat er geen lantaarnpalen zijn, zie je ook geen auto’s. Deze zijn namelijk verboden. Er zijn drie manieren om het eiland te verkennen: te voet, met de fiets of voor de gehele ervaring van autoloosheid ga je met de paardenkoets. Voor de allermooiste tocht ga je over La Coupée naar het schiereiland Little Sark. Je ziet hier aan weerszijde van het pad een steile klif wat de route avontuurlijk doet aanvoelen. 

Het pad La Coupée naar het schiereiland Little Sark

Herm

Het kleinste, maar tegelijk ook het minst drukke eiland van de Kanaaleilanden is Herm. Als je het eiland hebt gegoogeld heb je vast gezien dat de gehele bovenste helft omringt is door strand. Een van deze stranden is Shell Beach en staat bekend om haar fijne zand en helderblauw water. Zonder je af van de wereld en geniet 100% van de rustgevende natuur en prachtige stranden. 

Herm doet er nog een schepje bovenop door geen auto’s én geen fietsen toe te laten op het eiland. Men verplaatst zich te voet of per quad. Bij een wandeling rondom het eiland heb je veelal het rijk voor je alleen. Het rondje is ongeveer zes kilometer lang en omdat het eiland maar 60 inwoners heeft, is er een grote kans dat je helemaal niemand tegenkomt.

Het eiland is ideaal voor een dagtrip vanaf Guernsey, maar een overnachting behoort ook tot een van de mogelijkheden. Er is één hotel op het gehele eiland en je kunt hier echt plaats en tijd vergeten. Het White House Hotel heeft geen televisies, geen telefoons en zelfs geen klokken, dus de ultieme rust vind je hier wel. 

Enthousiast geworden?

Deze zomer kun je elke zondag naar de Kanaaleilanden vliegen vanaf Groningen Airport Eelde. Boek hier je reis en kom tot rust in de prachtige natuur van de Kanaaleilanden.