Bezienswaardigheden Kreta

Wie kent Kreta nou niet? Het staat onder de jongeren bekend als feesteiland met Chersonissos als walhalla voor uitgaan. Maar Kreta heeft zoveel meer te bieden! Het is het grootste eiland van Griekenland. En alles wat Griekenland zo uniek maakt, vind je terug op Kreta. Het meest zuidelijke eiland van Europa zit boordevol bezienswaardigheden. Zo zijn er vele verborgen plekjes op te speuren, van verscholen baaien tot pittoreske dorpjes. Ook is Kreta rijk aan vele bijzondere opgravingen en gebouwen van honderden jaren oud. De weelderige natuur is een kers op de taart, van ruwe berglandschappen tot palmbossen. Door de grootte van het eiland en de rijke Griekse geschiedenis is het een van de meest veelzijdige zonvakantiebestemmingen. Er is zó veel te zien, te doen en te ontdekken! We hebben de beste bezienswaardigheden hieronder voor je op een rij gezet - lees gauw verder.

Bezienswaardigheden Kreta

Samariakloof

De meest bekende bezienswaardigheid is zonder meer de Samariakloof (Φαράγγι Σαμαριάς). Geen aanrader voor mensen met claustrofobie. Met een breedte van slechts 4 meter op sommige plaatsen staat het bekend als smalste kloof ter wereld. Door rotswanden met een hoogte van een indrukwekkende 500 meter, is dit een unieke ervaring. Inmiddels is het gebied uitgeroepen tot een nationaal park, mede door de bijzondere flora en fauna die er te vinden is.

Het begin van de kloof bevindt zich op 1250 meter hoogte – voor je met de wandeling begint zul je eerst 1200 meter moeten afdalen. Naar verluidt is de Samariakloof 14 miljoen (!) jaar geleden ontstaan. Een rivier heeft zich in al die jaren een weg geslepen door de Griekse bergen, waarvan deze 16 kilometer lange kloof het gevolg is. Een wandeling door de kloof is dan ook wel een bezienswaardigheid waar je een aantal uur mee bezig bent. Maar, het zal een wandeling zijn om nooit te vergeten!

Samariakloof op Kreta

Tip 1: trek goede schoenen aan. In het voorjaar doe je er goed aan om waterdichte schoenen aan te trekken; de kans is groot dat de rivier dan nog niet helemaal opgedroogd is.

Tip 2: neem eten en wat water mee. Langs de route kun je waterflessen vullen uit de bronnen met schoon drinkwater, maar er wordt langs de route geen eten verkocht.

Opgravingen in Knossos

Cultuurliefhebbers mogen bezienswaardigheid Knossos absoluut niet missen. Knossos wordt beschouwd als een van de oudste steden van Europa. In de Minoïsche tijd - de tijd nog vóór de Griekse tijd - was Knossos waarschijnlijk de hoofdstad van Kreta. Het paleis van Knossos (gebouwd tussen 1.700 en 1.400 voor Christus) is de belangrijkste archeologische locatie op Kreta en was het centrum van de historische stad. Hier zijn vele opgravingen gedaan en de vondsten hebben bijgedragen aan het grootste gedeelte van de kennis over de Minoïsche beschaving. Knossos ligt direct ten zijden van de hedendaagse hoofdstad Heraklion, waar overigens een archeologisch museum gevestigd is met vele opgravingen gevonden in Knossos. Je kunt in dit museum onder andere de mysterieuze schijf van Phaistos bewonderen.

Bezoek historische stad Knossos

Arkadi-klooster

Het Arkadi-klooster is het meest beroemde klooster van Kreta en is een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben. Het ligt 20 kilometer ten zuiden van de plaats Rethymnon, bekend van het Venetiaanse Fort van Rethymnon (overigens ook een bezoek waard). Het Arkadi-klooster wordt als nationaal heiligdom beschouwd door de Grieken vanwege de rijke geschiedenis die het kent. Centraal gelegen en gevestigd in de bergen, speelde het klooster namelijk een grote rol in de onafhankelijkheidsstrijd tussen de inwoners van Kreta en de Turken. Er zijn honderden verzetsstrijders, vrouwen en kinderen gestorven in de strijd naar onafhankelijkheid. Een indrukwekkende bezienswaardigheid om de geschiedenis van Kreta te ontdekken.

Het Arkadi-klooster op Kreta

Havenstad Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is een sfeervol havenstadje, gelegen in het noordoosten van Kreta. Agios Nikoloas ademt de Griekse cultuur en staat bekend om de Griekse gezelligheid, vriendelijkheid en gastvrijheid. Het doet heel pittoresk aan én bruist van gezelligheid. Je vindt er vele bars, restaurants en winkels. Gebouwd op een heuvel en rijk aan schilderachtige straatjes, heeft het een magnifieke uitstraling. Maar Agios Nikolaos bestaat vooral bekend om het binnenmeertje Voulismeni. Door de enorme diepte van het meer (64 meter) werd door de lokale bevolking gedacht dat het bodemloos was. Het Voulismenimeer is ontstaan uit een krater en staat tegenwoordig in verbinding met de zee. Omgeven door levendige terrasjes, kun je je hier heel goed een middag vermaken.

Voulismeni: het bodemloze meer op Kreta

Spinalonga

Vanuit Agios Nikolaos kun je heel makkelijk een boottocht maken naar Spinalonga. Ook wel bekend als lepra-eiland. Een bezienswaardigheid dat een onuitwisbare indruk zal maken. Spinalonga heeft een aangrijpende geschiedenis. Na meerdere bezettingen werd het in het begin van de 20e eeuw aangewezen als lepra-eiland. Mensen met de ziekte lepra werden tot in 1957 (!) naar Spinalonga verbannen om vervolgens geïsoleerd van de buitenwereld te leven. Een oud Venetiaans fort is de blikvanger van Spinalonga. Verder kun je op het eiland zien waar de leprozen woonden en geleefd hebben. Een hele bijzondere bezienswaardigheid die je niet snel zult vergeten.

Spinalonga: het indrukwekkende lepra-eiland van Kreta

De stranden van Kreta

Tijdens een vakantie op Kreta mag een stranddag niet van de to-do list ontbreken. Het Griekse eiland heeft namelijk vele fantastische stranden. In alle soorten en maten. Van lange, smalle baaien tussen de rotsen tot brede gouden zandstranden. Sommige zijn druk bezocht en erg populair, andere zijn uiterst afgelegen en daardoor heel rustig. Ook zijn er palmstranden te vinden op Kreta, zoals het strand van Preveli in het zuiden en het strand van Vai in het oosten. Het strand van Matala is omgeven met witte krijtrotsen met gaten, dat spectaculaire uitzichten biedt. Extra leuk: elk jaar wordt hier in juni een Beach Festival georganiseerd. Vele stranden dus, met al hun eigen karakteristieken en spraakmakende elementen. Maar allen hebben ze twee dingen in het gemeen: het geweldige azuurblauwe water en de betoverende Griekse ambiance. Elk strand is een bezienswaardigheid an sich, al is het maar de route er naartoe.

Balos beach

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar Balos Beach in het noordwestelijke deel wordt beschouwd als het mooiste strand van Kreta. De onverharde weg er naartoe is in slechte staat en moeilijk begaanbaar; de lagune van Balos ligt behoorlijk afgelegen. Het heeft een komvormige baai en een verbinding van een dunne strook wit zand met het eilandje Tigani. Omgeven door het blauwste blauw en parelwitte stranden, waan je je in een paradijs. Let wel; in de zomer kan het hier druk zijn. Het is namelijk een bekende bezienswaardigheid. Mede doordat Balos Beach uitzicht biedt op eilanden Agria Gramvousa en Imeri Gramvousa – en dagtochtjes goed te combineren zijn. Zowel Balos als Gramvousa zijn beschermde natuurgebieden door hun unieke flora en fauna.

Bezienswaardigheid Balos Beach

En nog veel meer!

Kreta is dus veel meer dan enkel een feesteiland. Heel veel meer. Van fenomenale kloven en ongerepte natuur tot archeologische opgravingen en pittoreske dorpjes. Vanaf onze luchthaven vertrekt er elke donderdag en elke zondag een vlucht naar dit fenomenale eiland. En bij ons begint je reis goed. Parkeren voor de deur, geen lange wachtrijen en snel inchecken. Relaxed op reis dus. Waar wacht je nog op? Zoek en boek jouw vakantie naar Kreta en ga onbezorgd op reis vanaf de luchthaven van het Noorden.