Vliegen is en blijft een bijzonder iets. Hoe geweldig is het dat je in enkele uren op je vakantiebestemming bent. En hoe blij mogen we wel niet met vliegtuigen zijn, want zonder vliegtuigen zouden we heel weinig kunnen zien van de wereld. Juist omdat het zo bijzonder is, vragen we ons ook vaak van alles af. Hoe zit het bijvoorbeeld met vliegen en onweer? En waarom zijn er nog steeds asbakken aanwezig in vliegtuigen? De antwoorden op deze vragen en andere leuke feitjes over vliegtuigen vind je in dit blog.

Er is maar één motor nodig om te vliegen

Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft elk vliegtuig twee motoren. Wat nu als er een van de twee motoren tijdens de vlucht kapot gaat? Dat is best een eng idee. Het is alleen niet nodig om je zorgen te maken, want vliegtuigen kunnen dus gewoon vliegen met één motor. Wel gebruikt een vliegtuig dan een stuk meer brandstof. Maar die oceaan? Die kun je gewoon veilig oversteken. Wat een opluchting!

De meest onhygiënische plek in het vliegtuig is…

Aan welke plek moet jij het eerste denken? Het toilet? De deurklink van de deur naar het toilet? Niets is minder waar. Het blijkt namelijk dat de uitklapbare tafeltjes de meeste bacteriën bevatten. Even een dutje doen terwijl je met je hoofd op een tafeltje rust? Dat kun je in de toekomst misschien beter overslaan.

De reden dat er nog steeds asbakken zijn in vliegtuigen

Vraag jij je ook elke keer wanneer je naar het toilet gaat af waarom er nog asbakken aanwezig zijn? Dat het al lange tijd verboden is om te roken in het vliegtuig weten we allemaal. Sterker nog, je riskeert een fikse boete wanneer je toch besluit een sigaret op te steken in de lucht. De reden dat er toch asbakken aanwezig zijn is eigenlijk heel simpel. Luchtvaartmaatschappijen weten dat er passagiers zijn die dat risico toch nemen en een sigaret aansteken op de toilet. Dan kunnen zij deze maar beter achterlaten in de asbak om levensgevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer je een sigaret achterlaat in het toilet kan er namelijk brand ontstaan. 

Onweer tijdens je vlucht? Vliegtuigen kunnen het aan

De kans dat het gaat onweren tijdens een vlucht is natuurlijk aanwezig. Gelukkig kunnen we je geruststellen. Het is namelijk totaal niet gevaarlijk wanneer het bliksemt terwijl jij in het vliegtuig zit. Vliegtuigen kunnen veel meer ampère elektriciteit aan dan dat de bliksem kan veroorzaken. Het is dan ook al 86 jaar geleden dat er een vliegtuig is neergestort door bliksem.

Dit is waarom het donker is tijdens het opstijgen en landen

Is het je wel eens opgevallen dat de lichten altijd uit gaan tijdens het opstijgen en landen en de stewardessen je tijdens zo’n moment ook altijd vragen om je raam open te doen? Waarom dat is? Om je ogen alvast te laten wennen aan het donker én de omgeving mocht het vliegtuig tot een crash komen.

Hoe ontstaan de strepen in de lucht?

Wanneer je uit je raampje kijkt zie je hoe het vliegtuig een wit spoor achterlaat. En zelfs wanneer je met beide benen op de grond staat en naar de lucht kijkt zie je de witte strepen die vliegtuigen achterlaten. Best een bijzonder gezicht. Deze strepen ontstaan door warme lucht uit de motoren van het vliegtuig die in aanraking komt met koude lucht.

Recyclen!

Ooit oortjes gekregen tijdens een vlucht? Voor wie dacht dat deze nieuw zijn, heeft het mis. Ze kunnen dan wel in een plastic zakje zitten, de oortjes worden na gebruik gereinigd en opnieuw verpakt. Hetzelfde geldt voor dekens en kussens. Geen spiksplinternieuw pakketje voor jou dus. En eigenlijk is dat natuurlijk wel goed, want het zou een beetje zonde zijn om al die spullen maar een keer te gebruiken.