Ben jij opzoek naar een stageplaats of vind je het leuk om te lezen hoe een stagiaire van Groningen Airport Eelde te werk gaat? Lees dan vooral verder! 

Wie ben ik?

Mijn naam is Andrea Huisma en ik ben momenteel stagiaire bij Groningen Airport Eelde op de Marketing- en Communicatieafdeling. Ik studeer Communicatie aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden en zit in het vierde en tevens laatste jaar van de opleiding. Dit betekent dat ik naast de meewerktaken ook bezig ben met mijn afstudeeronderzoek, maar daar ga ik je niet mee vervelen ;). Eelde is voor mij ongeveer 45 minuten rijden, best een eindje dus, maar ik ga je vertellen waarom dat het zeker waard is. De duur van de stage is 20 weken. Mijn persoonlijke doel is om veel te leren op gebied van vormgeving, maar ook om mezelf te profileren als een communicatiemedewerker met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. 

Hoe mijn eerste week?

Mijn eerste dag was op 25 januari, nu alweer bijna 3 maanden geleden. De tijd gaat snel! Ik was bij het sollicitatiegesprek al een keer op locatie geweest, maar had verder nog niet veel van het gebouw en de omgeving gezien. Toen ik het kantoor binnenliep lag er een lekkere reep chocolade klaar, in ieder geval een goede binnenkomer! Er lag ook een document klaar waarin alle informatie stond die nodig was voor de eerste periode. Hoe je de media scant op nieuws over Groningen Airport Eelde, hoe je de website aanpast en hoe je een blog schrijft, alles stond erin. Gelijk de eerste dag kwamen er KLM-toestellen aan op de luchthaven en dit was een mooi moment om te gebruiken voor social media. Samen met een collega gingen we de airside op en maakten we een Live-video voor Facebook. De eerste week was natuurlijk even wennen, maar het voelde wel alsof ik op de goede plek was. Een goede binnenkomst en fijne collega’s hebben hier zeker aan bijgedragen. Bij een rondleiding door het gebouw leerde ik collega’s van andere afdelingen kennen. Het viel me op dat iedereen graag een praatje met me wilde maken en dat de collega’s me graag wilden helpen als dat nodig was. In de 3 maanden dat ik hier nu ben is daar niets aan veranderd. 

Wat zijn de meewerktaken qua vormgeving?

Iets wat voor mij een uitdaging was, maar waarvan ik ook wist dat het wel goed zou komen, is het feit dat er geen vormgever binnen het bedrijf is. Hierdoor werd de verantwoordelijkheid bij mij neergelegd om alle vormgevingsklussen op me te nemen. Direct vanaf het begin kwamen de eerste leuke opdrachten al: een logo maken voor NXT Airport, een campagne vormgeven en een groot doek voor in de terminal ontwerpen. Mijn vormgevershart ging hier sneller van kloppen, maar het was natuurlijk wel een hele verantwoordelijkheid omdat niemand me kon helpen als iets in het programma Adobe Illustrator me niet duidelijk was. Gelukkig waren mijn grote vrienden Google en YouTube er om te helpen en is er tot nu toe nog nooit iets geweest wat niet lukte. Niet alleen vanuit onze afdeling kwamen de vormgevingsopdrachten naar mij toe, maar ook vanuit andere afdelingen. Zo ben ik nu bezig met het maken van een ontwerp voor spottersgaten voor in het hek om de luchthaven heen. Hierdoor hebben fotografen geen hek op de foto. De Havendienst heeft mij gevraagd een ontwerp hiervoor te maken. 

Wat zijn de andere meewerktaken?

Vormgeving is natuurlijk niet het enige waar ik me mee bezig houd, er zijn genoeg andere dingen waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Zo is het schrijven van blogs een van mijn vaste taken geworden en schrijf ik met plezier over de leukste bestemmingen en schrijf ik deze blog nu voor jou. Mijn maandelijkse taak is het zorgen voor de interne nieuwsbrief die verspreid wordt onder de medewerkers. De nieuwsbrief is een beetje mijn kindje geworden, want ik mag er mee doen wat ik wil zolang het bijdraagt aan het delen van informatie. De vrijheid en verantwoordelijkheid die ik hierbij krijg gelden ook voor meerdere opdrachten. Je krijgt veel vertrouwen van de afdeling en daardoor word je zelf ook zelfverzekerder van je kunnen. Je wordt dus enorm gestimuleerd!

Wat is het leukste wat ik tot nu toe heb gedaan?

Er is niet één taak die het heeft gewonnen van de rest, want er is zoveel leuks wat hier te doen is. Als ik aangeef dat ik graag meer voor social media wil doen is dat mogelijk en als ik juist meer vormgeving wil doen is dat ook mogelijk. Als schrijven jou beter ligt, is daar ook mogelijkheid tot! Het leukste project waar ik me mee bezig heb gehouden is het ontwerpen van een doek van 6x3 meter voor in de terminal. Ik heb het ontwerp gemaakt, een leverancier gevonden en het doek opgehangen. Van begin tot eind heb ik dit project verzorgd, hoe leuk is dat? Daarnaast behoren zelf video’s en foto’s maken voor social media of het begeleiden van een fotograaf op het platform ook tot een van mijn favoriete dingen om te doen. 

Zou ik stagelopen bij Groningen Airport Eelde aanraden?

Als 5 sterren de max is geef ik er 6! Het is een fijne plek om te leren en je krijgt daar ook de mogelijkheid voor. Je kan de taken naar je eigen interesses invullen en je wordt goed begeleid door de afdeling. Iedere medewerker die ik heb gesproken is bereid om te helpen en er hangt een fijne sfeer binnen het bedrijf. 

Hoe is stagelopen in coronatijd?

We hopen natuurlijk dat corona verleden tijd is als jij begint met je stage, maar ik zal toch mijn ervaring met je delen. De eerste week kon ik elke dag op kantoor zijn, wat superfijn was want hierdoor was het makkelijker om onderdeel van het bedrijf worden. De weken daarna was ik meestal 2 dagen per week op kantoor en 3 dagen thuis. Hiervan waren woensdagmiddag en vrijdag gereserveerd voor het werken aan mijn onderzoek, dus was ik niet bezig met meewerktaken. Later werden de regels wat strenger en kon ik 1 keer per week op kantoor komen. We hebben elke maandag een werkoverleg gepland, dus als ik maandags thuiswerk is er nog wel contact met collega’s. Verder contact verloopt vaak via de mail of via Microsoft Teams. Er wordt over het algemeen snel gereageerd op je vragen. Ik ben blij dat ik 1 of 2 dagen op kantoor mag werken, want dan blijft de band met collega’s ook beter. Voor mij heeft thuiswerken ook een voordeel, namelijk geen 2x 45 minuten reistijd. Elk nadeel heeft z’n voordeel ;) 

Lijkt het je ook leuk om bij Groningen Airport Eelde stage te lopen? Stuur dan een sollicitatie naar l.vandijken@gae.nl

Voor aanvullende vragen over mijn ervaring mag je me altijd mailen: a.huisma@gae.nl