Bezienswaardigheden Gran Canaria

Gran Canaria: het bekendste eiland van de Canarische Eilanden. Door de zuidelijke ligging is het hier het hele jaar goed vertoeven. Het wordt niet gauw kouder dan 20 °C. Dé bestemming voor een zonnige vakantie. Want het eiland kent vele bijzondere bezienswaardigheden. Door de vulkanische ondergrond is de flora en fauna er rijk en heel divers. Zowel op het land, als in de zee. Wist je dat je dolfijnen kunt spotten tijdens een vakantie op Gran Canaria? Verder sieren vele bergen, grotten, stranden, valleien en kloven het eiland. Het totaalplaatje is fenomenaal. Het Canarische eiland heeft zó veel te bieden. In dit blog hebben we de vijf mooiste bezienswaardigheden van Gran Canaria voor je op een rij gezet. Lees gauw verder en ontdek de pracht van het grandioze eiland.

Bezienswaardigheden Gran Canaria

#1 Roque Nublo

De meest bekende bezienswaardigheid is Roque Nublo. Een indrukwekkende vulkanische monoliet van zo’n 65 meter hoog dat een overblijfsel is van vulkaanuitbarsting van maar liefst 4,5 miljoen (!) jaar geleden. De letterlijke vertaling van Roque Nublo is Wolken Rots. Een bezienswaardigheid die zijn naam eer aan doet. Want op een hoogte van 1.813 is dit één van de hoogste punten van Gran Canaria (niet het hoogste; dat is Pico de las Nieves met 1.949 meter). Met waanzinnige uitzichten als resultaat. In de verte kun je zelfs Canarisch eiland Tenerife zien liggen. De wandeling er naartoe kan wat pittig zijn - het baant namelijk door een ruw berglandschap - maar het is zó de moeite waard.

Roque Nublo, de iconische bezienswaardigheid van Gran Canaria

#2 Las Palmas

Las Palmas is de sfeervolle hoofdstad van Gran Canaria. De helft van de bevolking van het eiland woont in deze stad. Las Palmas is dan ook de grootste stad van de Canarische Eilanden, met een kleine 400.000 inwoners. Het bruist er van de gezelligheid. Maar naast levendige terrassen en sfeervolle pleinen, heeft de hoofdstad veel meer te bieden. Las Palmas heeft namelijk vele bijzondere bezienswaardigheden.

Venqueta

Venqueta is de oudste wijk van Las Palmas en daarmee een bezienswaardigheid op zichzelf. De historische wijk ademt geschiedenis met haar smalle, schilderachtige straatjes en houtwerken bouwstijl.

In Venqueta vind je daarnaast de meeste bezienswaardigheden van Las Palmas. De Santa Ana Kathedraal is hier een voorbeeld van. Deze kathedraal wordt gezien als het belangrijkste gebouw van de religieuze architectuur van de Canarische Eilanden. Het imposante bouwwerk is uniek door haar dynamische bouwstijl. Noodgedwongen heeft de bouw jaren stilgelegen, waardoor de kathedraal gekenmerkt is door verschillende periodes – en dus bouwstijlen. Aan de kathedraal vind je een prachtig plein waarvan de naam (weinig schokkend) Plaza de Santa Ana is. Een plein dat bruist van de gezelligheid, waar tevens de beroemde bronzen hondenbeelden te vinden zijn.

 

Santa Ana Katedraal in  Venqueta

Een andere niet te missen bezienswaardigheid is het Huis van Columbus. Of wel Casa de Colón. Voordat Cristoffel Columbus Amerika ontdekte in 1492, verbleef hij naar verluidt in dit huis op Gran Canaria. Binnenin huisvest inmiddels een museum. Maar het pand zelf is al een bezienswaardigheid met haar schitterende versierde houten plafonds, balkons en deurenopeningen.

Casa de Colón in Venqueta

Zon, zee, strand

Tijdens een zonvakantie mag een stranddag (of meerdere) natuurlijk niet ontbreken. Daar hoef je je op Gran Canaria geen zorgen om te maken. Het eiland staat namelijk bekend om tientallen paradijselijke stranden.

Playa de Inglés is de bekendste badplaats van het eiland. Een waar paradijs voor de doorgewinterde strandganger. Overdag kun je genieten van prachtige stranden, azuurblauw water en allerhande activiteiten en bedrijvigheid. In de avonduren kun je je uitermate met de Spaanse gezelligheid in vele cafés, bars en clubs. Tussendoor nog even genieten van de meest geweldige zonsondergang op het strand en de dag is compleet.

#3 Las Dunas de Maspalomas

Maspalomas is een tweede bekende badplaats van Gran Canaria. Het ligt naast Playa de Inglés, maar is een stuk rustiger. Ben je ooit in een woestijn geweest? Dit is je kans. Tussen Playa del Inglés en Maspalomas vind je de Dunas de Maspalomas. De iconische zandduinen staan terecht op de must see bezienswaardighedenlijst van Gran Canaria. Een beschermd natuurgebied (met goede reden) waar je geweldige wandelingen kunt maken. Je zult je wanen in de Sahara. Je kunt zelfs de zandduinen oversteken op de rug van een kameel, mocht je dat willen. In het westen vind je El Oasis – de overblijfselen van een zeewaterlagune. Een tripje naar de Dunas de Maspalomas is absoluut de moeite waard!

Bezienswaardigheid Las Dunas de Maspaloma

#4 Dolfijnen én walvissen spotten

Puerto Rico is een derde grote badplaats op Gran Canaria, gelegen aan de zuidkust van het eiland. Puerto Rico is modern en toeristisch en puilt uit van vele restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden. Voor de avonturiers onder ons is deze bruisende badplaats de place to be. Van paragliden tot parachute springen, in Puerto Rico kan het allemaal. Ook kun je hier diepzeeduiken.

Blijf je liever boven water? Dan is een boottocht vanuit de haven van Puerto Rico een to do die je niet mag overslaan. Dat geldt eigenlijk voor iedereen: de kans is namelijk heel groot dat je dolfijnen zult spotten. Of walvissen. Want door het maritieme rijkdom rondom Gran Canaria is het het leefgebied van vele dolfijnen en walvissoorten. Het hele jaar door dartelen de geweldige zoogdieren hier rond. Daardoor is de kans dat je ze zult zien in elk jaargetijde heel groot. Dat is toch geweldig?

To do op Gran Canaria: dolfijnen spotten

#5 Cueva Pintada

Voor de cultuurliefhebbers is Cueva Pintada een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Cueva Pintada is een archeologisch park waarin een museum gehuisvest zit. Hier ontdek je de geschiedenis van Gran Canaria. En dan ook echt vanaf het begin. Zo vind je hier muurschilderingen van maar liefst 2.000 jaar oud! Vandaar de naam: Cueva Pintada (= geschilderde grot). In het archeologiepark worden opgravings- en conserveringswerken over een groot oppervlakte in bewaring gesteld. Het museumgebouw bevindt zich op de resten van een inheemse Canarische nederzetting, van voor de Spaanse verovering. Via een loopbrug loop je rondom het park en ontdek je de indrukwekkende geschiedenis van Gran Canaria. Met reden dus dat Cueva Pintada als historisch-artistiek erfgoed van de Spanjaarden is verklaard – en dat een bezoek aan dit archeologisch park niet ontbreken mag.

Bezoek Cueva Pintada

En nog veel meer!

Ben je overtuigd? Dit zijn nog maar slechts 5 bezienswaardigheden van het grandioze eiland. Er is nog veel meer te ontdekken! Van fenomenale kloven en valleien tot natuurreservaat Vega de San Mateo. Wist je dat het eiland op slechts 4,5 uur vliegafstand ligt? Vanaf onze luchthaven vertrekt er elke maandag en vrijdag een vlucht naar Gran Canaria. Waar wacht je nog op? Zoek en boek jouw vakantie naar Gran Canaria en ga onbezorgd op reis vanaf de luchthaven van het Noorden.