Naar het noorderlicht vanaf Groningen Airport Eelde

Bij een reis naar de Scandinavian Mountains mag je het wonderlijke noorderlicht eigenlijk niet missen. Het zien van het noorderlicht is uniek: een tikkeltje geluk kan hier goed van pas komen. Er zijn manieren waarop je je geluk kan vergroten en daarom willen we jou laten zien waar en wanneer je het beste het groene, roze of paarse licht kunt zien, zodat jij weer een bucketlist-item kan afstrepen. Wist je dat je in de winter van 2021/2022 twee keer per week vanaf Groningen Airport Eelde naar dit mooie natuurwonder kunt vliegen?

Wat is het Noorderlicht?

Het noorderlicht is een prachtig fenomeen, maar hoe kan het dat wij deze groene kleuren in de lucht kunnen zien? Dat heeft alles te maken met de zon. De zon slingert soms geladen deeltjes de ruimte in die richting aarde drijven. Deze deeltjes verzamelen zich op de Noord- en Zuidpool en gaan daar door de dampkring heen. Doordat de geladen deeltjes in contact komen met de atmosfeer verbranden de deeltjes en zien we prachtige kleuren in gebieden zoals de Scandinavian Mountains of ergens anders rond de poolcirkels.

Wanneer kun je het noorderlicht het best zien?

Je kan het groene licht het best zien als er (bijna) geen maan is, want dan is het contrast tussen de kleuren en de lucht het grootst. Jammer genoeg is het noorderlicht niet altijd zichtbaar. Dit kan komen doordat het bewolkt is of omdat het niet donker genoeg is. Daarnaast is de periode wanneer je een reis boekt naar de Scandinavian Mountains van belang. In de periode tussen half augustus en half april is het ’s nachts langer donker, dus heb je meer kans om het bijzondere licht te zien. Onze winterperiode is de uitgelezen kans om het Noorderlicht te spotten. Vanaf 19 december t/m 13 maart vlieg je twee keer per week vanaf Groningen Airport Eelde naar de Scandinavian Moutains om jouw geluk hier te beproeven.

Tip: Eenmaal in de Scandinavian Mountains aangekomen, is het downloaden van een noorderlicht- of aurora-app een aanrader. Deze kun je vinden in de Appstore/Playstore.

Het poollicht in Nederland

Het zal je waarschijnlijk verbazen, maar het is mogelijk om het noorderlicht in Nederland te spotten. Echter, de kans is wel erg klein. Gemiddeld zijn er zeven dagen per jaar wanneer het te zien is, maar dan wel in mindere mate. De kans om het van jouw bucket-list af te vinken wordt vele malen groter in de regio van de Scandinavian Mountains. Gelukkig is die bestemming komende winter ook binnen handbereik.

Bang dat je het alsnog gaat missen?

Niet getreurd! Vanaf Groningen Airport Eelde gaan de vluchten naar de Scandinavian Mountains in de winter twee keer per week, er dus zijn genoeg kansen. En nog een goede tip: het poollicht is eerder te zien via een camera, dus misschien lukt het je wel om het vast te leggen.

Bijzondere kleuren van het noorderlicht
Bijzondere kleuren van het noorderlicht

Het noorderlicht gespot? Yes! Gelukkig nog genoeg andere leuke activiteiten te doen in deze omgeving:

In onze blog 'De leukste activiteiten voor een weekend of midweek Scandinavian Mountains' vind je verschillende activiteiten waar jij je vakantie wel mee kan vullen. Dit zijn activiteiten zoals skiën, ijsklimmen, dineren in de bergen en nog veel meer. Daarnaast is de husky-safari een unieke activiteit, in de blog 'Husky-safari's door Scandinavian Mountains' lees je hier meer over.