Speciale regels voor handbagage

Er gelden speciale regels voor jouw handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) én op de juiste manier verpakt worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een vliegveld binnen de Europese Unie.  
 
De nieuwe regels gelden voor vloeistoffen zoals water en andere drankjes voor consumptie. Ook geldt het voor gels, pasta's, lotions en de inhoud van spuitbussen. Toiletartikelen zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes vallen hier dus ook onder.

Dit zijn de regels voor vloeistoffen in uw handbagage:
1. Je kunt alleen nog vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter
2. Deze verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak
3. Per persoon mag één doorzichtige plastic zak worden meegenomen
4. De doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter
5. De doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn
Je kunt een geschikte doorzichtige plastic zak van huis meenemen.

Er zijn twee uitzonderingen:
A. Babyvoeding, die je tijdens de vlucht nodig hebt. 
B. Medicijnen, die je nodig hebt voor de duur van de reis (= vlucht en verblijf in het buitenland).
Kijk voor de exacte regels hierover ook op de website van de rijksoverheid.

Aankopen op de luchthavens en aan boord
Na de ticket- en/of paspoortcontrole kun je op de Europese luchthavens en in het vliegtuig van een Europese luchtvaartmaatschappij nog steeds (taxfree) aankopen doen. Vloeistoffen en gels die je ná de ticket- en/of paspoortcontrole of in het vliegtuig hebt gekocht, worden door de winkel of aan boord - wanneer nodig - voor je verpakt en verzegeld. Het zegel is één dag geldig. Als je op een volgend vliegveld moet overstappen mag je de zegel niet verbreken tot je op jouw eindbestemming bent aangekomen.

Apart aanbieden van uw handbagage
Bij de handbagagecontrole moet je alle vloeistoffen apart aanbieden. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat de verpakkingen er gemakkelijk in moeten passen en de zak gesloten is. Ook jassen, colberts en grote elektrische apparaten, zoals laptops, moet je apart aanbieden bij de handbagagecontrole.

Meenemen van Lithium batterijen, draagbare elektronische apparaten en elektronische sigaretten aan boord van een vliegtuig

Volgens de nieuwe regelgeving zijn de volgende regels van toepassing op het meenemen van Lithium batterijen, draagbare elektronische apparaten en elektronische sigaretten:

  • Draagbare elektronische apparaten (met inbegrip van medische hulpmiddelen) met Lithium batterijen dient in de handbagage te worden meegenomen;
    • Voorbeelden van draagbare apparaten zijn:  mobiele telefoons, laptop computers, fotocamera's.
  • Alle reserve batterijen voor dergelijke draagbare apparaten worden alleen toegestaan in de handbagage;
  • Losse batterijen moeten afzonderlijk worden verpakt (in de originele retailverpakking of in anderszins isolerende materialen). Losse batterijen mogen alleen worden meegenomen in de handbagage;
  • Elektronische sigaretten mogen alleen worden meegenomen in de handbagage. Maximaal 1 stuk per passagier. Het is verboden de elektronische sigaret te gebruiken aan boord van het vliegtuig.
  • Let op: Het is niet toegestaan om een Samsung Galaxy Note 7 mee te nemen op een vlucht vanaf Groningen Airport Eelde. Dit geldt voor zowel de handbagage als ruimbagage.