Paspoortcontrole

Wanneer je vanaf Groningen Airport Eelde naar een van de Schengen-landen vliegt (België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden) dan vindt geen paspoortcontrole plaats. Passagiers die naar een van de bestemmingen buiten de Schengen-landen vliegen, moeten wel door de paspoortcontrole.

Paspoort of identiteitskaart
In verband met de identificatieplicht dien je altijd een geldig paspoort of een Europese identiteitskaart mee te nemen op reis. Wanneer je meer informatie wilt over reisdocumenten, kun je dit het beste vragen aan jouw reisadviseur. Alle kinderen moeten een eigen ID-bewijs of paspoort hebben. Bijschrijvingen zijn niet meer geldig.

Visum
Voor sommige landen heb je, naast een geldig paspoort, ook een visum nodig. Als je er wilt verblijven maar ook als je alleen maar door dit land reist. Sommige landen stellen eisen aan de geldigheidsduur van het reisdocument alvorens een visum af te geven.

Visum Turkije* of een  Esta aanvragen
Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.minbuza.nl. Uiteraard kun je ook altijd informatie vragen bij jouw reisadviseur. Je kunt ook online een visum voor Turkije, of een ESTA voor Amerika aanvragen. Je bent niet verplicht hier je visum of ESTA aan te vragen. 

Vraag ruim op tijd een paspoort of identiteitsbewijs aan!
Houd er rekening mee dat het aanvragen van een reisdocument enkele dagen duurt. Gemiddeld duurt het vijf werkdagen voor je jouw reisdocument kunt ophalen. 

Spoedprocedure
Voor het aanvragen van een paspoort kun je ook een beroep doen op de spoedprocedure bij jouw gemeente. In dat geval kun je jouw reisdocument in de regel de eerstvolgende werkdag ophalen bij de afdeling Burgerzaken, mits je de aanvraag tijdig indient. Informeer hiervoor bij je eigen gemeente.

Nooddocument
De Koninklijke Marechaussee kan in uitzonderlijke gevallen een noodpaspoort verstrekken indien aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Niet iedereen komt altijd in aanmerking voor een noodpaspoort. Elke aanvraag wordt afzonderlijk beoordeeld bij de balie in de terminal.

Voor meer informatie over een nooddocument kun je bellen met de Koninklijke Marechaussee op Groningen Airport Eelde: tel. 088-9512154

Vaccinatie
Voor algemene informatie over vaccinaties kun je terecht op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: www.lcr.nl.

*update: Per 2 maart 2020 is er geen visum meer nodig om naar Turkije te reizen. Wel dient je paspoort of ID kaart minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst.