Assistentie nodig?

Groningen Airport Eelde biedt aan invalide en mindervalide reizigers bijzondere voorzieningen om comfortabel te kunnen reizen. Hieronder staat hoe je assistentie kunt krijgen bij het vervoer op de luchthaven, waar de voorzieningen zijn en welke zaken bijzondere aandacht vergen.

Assistentie nodig? Tijdig aanvragen! 
Wanneer je assistentie nodig hebt is het belangrijk dat je dit tijdig laat weten. Maak bij het boeken van jouw vlucht je wensen kenbaar aan de reisagent of aan de luchtvaartmaatschappij. De aanvraag dient uiterlijk tot 48 uur voor tijdstip van vertrek (of aankomst) bij jouw reisagent of luchtvaartmaatschappij binnen te zijn (als dit niet 48 uur van te voren is aangemeld, kunnen wij niet garanderen dat onderstaande diensten geleverd kunnen worden). Wij zorgen er vervolgens voor dat er assistentie beschikbaar is (bijvoorbeeld rolstoelservice) wanneer je op de luchthaven arriveert.

Meldpunt op de luchthaven
Je kunt je voor assistentie melden bij de balie van Groningen Airport Handling. Mocht je hulp nodig hebben bij de aankomst of vertrek op de luchthaven dan kun je je melden via de intercom die je aantreft bij de betaalautomaat op het parkeerterrein P1 of bij de betaalautomaat vlak bij de bushalte. Je dient minimaal 2 uur voor vertrek van de betreffende vlucht aanwezig te zijn op luchthaven Groningen Airport Eelde.  

Parkeren voor invaliden en mindervaliden
Op het parkeerterrein P1 zijn speciale invalidenparkeerplaatsen aanwezig. Wij verzoeken je de invalidenkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit te plaatsen. Indien je online een parkeerplaats op P1 hebt gereserveerd, kun je parkeren tegen het budgettarief van P3. Je dient hiervoor na terugkomst van jouw reis de volgende documenten, onder vermelding van je parkeerreserveringsnummer, op te sturen naar info@gae.nl; een kopie van je identiteitsbewijs, een kopie van je invalidekaart, een kopie van jouw vliegticket. Vergeet ook niet je bankgegevens te vermelden. Je ontvangt het verschil zo spoedig mogelijk terug. 

Rolstoelen
Indien nodig zijn er rolstoelen beschikbaar voor het gebruik op de luchthaven en kun je bij het in- en uitstappen gebruik maken van speciale liften. Uiteraard kun je jouw eigen inklapbare rolstoel (zonder accu) kosteloos meenemen op jouw reis. Wij adviseren je tijdig voor vertrek bij het reisbureau of luchtvaartmaatschappij aan te geven dat je van deze faciliteiten gebruik wenst te maken (vaak uiterlijk 72 uur voor vertrek). Ook vragen wij je tijdig in te checken (minimaal 2 uur voor vertrek) in verband met het reisklaar maken van de rolstoel.

Terminalvoorzieningen 
De terminal van Groningen Airport Eelde is goed toegankelijk voor invaliden en minder validen. De luchthaven beschikt over meerdere invalidentoiletten, brede toegangsdeuren en alle voorzieningen zijn gelijkvloers.

Bijzondere voorwaarden
Luchtvaartmaatschappijen hanteren soms bijzondere voorwaarden. Zo is het luchtvervoer van rolstoelen met natte accu’s doorgaans niet toegestaan. Deze vallen namelijk onder gevaarlijke stoffen. Ook zijn er soms voorschriften voor de afmetingen van rolstoelen. Bij het luchtvervoer van een rolstoel moet deze ook tijdig, vaak uiterlijk 72 uur voor vertrek, zijn aangemeld bij de luchtvaartmaatschappij.  Laat je vooraf goed informeren door je reisagent of luchtvaartmaatschappij en raadpleeg hun website(s).